lørdag den 2. februar 2013

Forhaven

I år har jeg været et af de mennesker, der har værdsat sne fordi sneen dækkede så fint over alt ukrudtet i vores forhave. Nu hvor sneen er smeltet trænger virkeligheden sig på, og der er ingen tvivl om, at forhaven skal have en omgang SNART!

Forhaven

Forhaven er det første indsatsområde fordi den er så frygteligt forsømt. Forhaven bidrager til husets udtryk. Det er forhaven, der siger farvel til os om morgenen, og det er den, der tager imod os når vi kommer hjem. Vi vil gerne bruge langt hovedparten af vores haveliv i baghaven, så forhaven skal være ret "selvkørende". Dertil kommer, at vi ikke har ikke et ret stort budget at gøre gode med, så vi skal arbejde inden for de allerede eksisterende rammer.

Forhaven består af tre bede. Et stort bed til højre for hoveddøren (ca 12x5 m), et vildbed til venstre for hoveddøren (ca. 7x5 m) og et entrébed foran køkkenvinduet (ca 3x 2 m).

Det store bed

Det store bed

Det store bed er den største udfordring. Der sker ikke noget som helst andet end en gammel tuja, noget buskbom, nogle sten, en gammel rod og ca. 60 m2 vildtvoksende ukrudt. Her skal vi have fundet noget godt bunddække og nogle planter, der kan give et godt spil farvemæssigt. Jeg kunne godt tænke mig at bruge The Pink Fairy fordi den er dekorativ, selvkørende og samtidig har en bundække effekt. Derudover overvejer jeg enten storkenæb eller krybende Plox og måske lidt lavendel og noget citron timian for at give duft også.


Det vilde bed

Det vilde bed

Det vilde bed består af noget krybende benved med gulbrogede blade. Derudover er der akeleier (hvilken slags og hvilken farve ved jeg ikke - de var afblomstret da vi overtog huset) og en hel masse skønne lyserøde valmuer. Benveden fungerer rigtigt fint som bunddække og sammen med valmuer er der et fint spil med farver og højdeforskelle. Det er lidt rodet, men jeg kan egentligt meget godt lide det. Her er planen at tilføje nogle mørkerøde valmuer (jeg fik nogle frø af svigermor sidste år) og evt. nogle Lupiner fordi jeg synes de er så farverige og dekorative.

Entrébedet

Entrébedet

I det lille bed er der nogle gamle bregner. De har bare fået lov til at stå vinteren over, så de ser temmelig triste ud efterhånden. Derudover er der nogle ikke endnu definerede rødder. Her er der ikke rigtig nogen plan endnu. Jeg overvejer nogle husløg, eller måske nogle krydderurter, der kan tåle en del skygge.

Sidst men ikke mindst kunne jeg godt tænke mig at finde en dekorativ klatreplante til stakittet ved indgangen til baghaven. Det ville pynte så gevaldigt.